www.artofremake.ru


Як правильно харчуватись юним танцівникам.

e-mail

Корисна їжа

Загальновідомо, що повноцінне харчування, забезпечує оптимальне протікання обміну речовин в організмі дитини. Разом з тим правильне харчування справляє істотний вплив формування імунної системи, підвищує загальну працездатність і витривалість, сприяє нормальному фізичному і нервово-психічному розвитку дитини.

У сучасних умовах значення правильного харчування істотно зростає у зв'язку із впливом на формування зростаючого організму таких соціальних факторів, як різке прискорення темпу життя, збільшення обсягу одержуваної пізнавальної інформації, зміна умов виховання в сім'ї, втягнення в заняття фізичною культурою, спортом, танцями тощо.

Як Ви вже, можливо, здогадались мова піде про правильне та здорове харчування дітей шкільного віку, котрі хочуть займатись мистецтвом танцю.

Встановлено, що потреба дітей у їжі залежить від віку, маси тіла, статі, кліматичних умов, пори року. Але над усім цим панує віковий показник.

З урахуванням фізіолого-біохімічних особливостей організму дітей і підлітків встановлені наступні вікові критерії, що визначають потреби в основних харчових речовинах і енергії:

  • молодший шкільний - 7-10 років
  • середній - 11-13 років і старший
  • підлітковий, вік - 14-17 років.

Основна увага в процесі організації харчування юних танцюристів необхідно звернути на дотримання наступних положень:

  • Відповідність калорійності харчового раціону добовим енерговитратам;
  • Відповідність хімічного складу, калорійності й обсягу раціону віковим потребам і особливостям організму з урахуванням виду та тривалості фізичних навантажень;
  • Збалансоване співвідношення основних харчових речовин в раціоні;
  • Використання в харчуванні широкого і різноманітного асортименту продуктів з обов'язковим включенням овочів, фруктів, соків, зелені;
  • Заміна відсутніх продуктом тільки рівноцінними (особливо по змісту білків і жирів);
  • Дотримання оптимального режиму харчування
  • Обов'язкова наявність в щоденному раціоні перших (рідких) страв.

      Щоденна потреба юних танцівників (спортсменів) в енергії і основних харчових речовинах в залежності від віку та статі представлена ​​в таблиці:

      ВікСтатьКалорійність, кКалБілки, гЖири, гВуглеводи, гВітаміни, мг
      АВ1В2С
      11-13Ч3050112904482,12,32,5115
      Ж26509779388222,2100
      14-17Ч36001321065282,42,73135
      Ж3050112904482,12,32,5115

      Добова потреба школяра в мінеральних елементах:

      ВікСтатьМінеральні речовини, мг
      CaPMgFeK
      11-13Ч15502300530233700
      Ж14002100450233700
      14-17Ч15502300530234300
      Ж14002100450234300

      Особлива роль у харчуванні дітей і підлітків, що займаються спортом, відводиться білкам. Недостатність білків в раціоні затримує ріст, знижує стійкість до інфекційних захворювань, позначається на розумовому розвитку. Разом з тим, і надлишок білків в раціоні небажаний. Він знижує імунітет до стресових ситуацій, викликає передчасне статеве дозрівання.

      Як відомо, активні заняття спортом вимагають змін у споживанні білків тваринного і рослинного походження. У раціоні юних спортсменів частка білків тваринного походження (м'ясо, субпродукти, риба, птиця, сир, яйця, молоко) повинна становити не менше 60%, що забезпечить необхідний оптимум за амінокислотним складом. Решта 40% припадають на білки рослинного походження. Таке співвідношення білків тваринного і рослинного походження рекомендується дотримуватися при кожному прийомі їжі. В особливих випадках тваринні білки можуть становити 80%. Наприклад, в період тренувань, спрямованих на розвиток таких якостей, як швидкісно-силові, а також при збільшенні м'язової маси, виконанні тривалих і напружених тренувальних навантажень.

      Що стосується режиму харчування, то для юних спортсменів рекомендується велика частота харчування (5-6 разів на день). При цьому важливо правильно поєднувати підвищену фізичну і харчову активність. Діти не повинні приходити на тренування голодними. Після тренування харчування необхідно організувати так, щоб не було великого розриву в часі між тренуванням і наступним прийомом їжі.

      Традиційне розподіл їжі за прийомами (і% від загальної калорійності) для юних спортсменів таке: сніданок - 25-30%, обід - 35%, полудень - 5 -10%, вечеря - 25%. Можливий п'ятий прийом їжі (залежно від режиму тренувань) - це може бути або другий сніданок (5-10%), або другу вечерю (5%) і кефір перед сном.

      Фізична працездатність юних спортсменів значною мірою залежить від відповідності фактичного харчування фізіологічним потребам організму. Тільки поєднання раціонально спланованого навчально-тренувального процесу і адекватно збалансованого харчування може забезпечити досягнення високих результатів у спорті.

      Додати коментар


      Захисний код
      Оновити

Мир танца в Интернет - каталог танцевальных сайтов Яндекс.Метрика        Іконка карти сайту